Et par gode råd til køb af printer.

Når du skal ud og finde en ny foto printer er der her et par små generelle råd der gælder for alle inkjetprintere.

 • Vil du printe foto, skal du vælge en printer med flere end de fire grundfarver. Bliv ikke forskrækket over at printeren har 8, 10 eller 12 farver. Det gør kun dine billeder flottere og der bruges stadig ca. 1 ml. blæk på et A4 ark  fordelt på alle farver.
 • Vælg en printer der har separate farvepatroner, så du ikke smider en halvfyldt kombipatron ud.
 • Se om der til din drømmeprinter er icc profiler fra andre papirfabrikanter for der findes en stor og spændende verden af papirer uden for Canon og Epson’s univers.
 • Se hvad blækket koster pr. ml. til printeren. I længden kan det måske betale sig at købe en dyrere printer, hvor ml. prisen er lavere.
  Se eksemplet længere nede. Som bonus får du mulighed for at printe på et større papirformat.
 • Hvis du vil printe med billigt uoriginalt billigt blæk, skal du ikke regne med at lysægtheden svarer til originalt blæk. Måske du får problemer med nogle papiroverflader – typisk blankt papir – hvor nogle farver ikke vil tørre. Og selv om du bruger Epson papir til din Epson printer så forvent ikke at uoriginalt blæk harmonerer med Epson’s papirer og indstillinger.
  Når det er skrevet skal det retfærdigvis siges, at der er forskel på kvaliteten af uoriginalt blæk. Der bliver fremstillet 3. parts blæk af høj klasse, men langt de fleste er billige og bedst til at gi’ kulør på festsange. 😉

Lidt at tænk over.

Om dit papir koster 2 eller 20 kr. pr. ark ændre det ikke udgiften til blæk.
Så er der nogen fornuft i at printe på “billigt” papir med “dyrt” blæk?

For 1.000,- kr. blæk kan du printe…

235 ark A4

Epson SC800
Kr. 380,- pr. 80 ml. patron
4,30 pr. A4

135 ark A4

på Epson SC600
Kr. 220,- pr. 26 ml. patron
7,50 pr. A4

60 ark A4

på Epson XP-900
Kr. 120,- pr. 6,4 ml. patron
17,- pr. A4

Et lille regnestykker. Efter ca. 1250 A4 print er det billigere at printe på Epson SC800 end Epson SC600 foruden den store fordel ved at kunne printe A2, 40x60 cm eller 40x100 cm print.

Blækpriser m. moms.
Januar 2017.

Når du har købt printer og skal teste papir er her et par fif.

 • Skær et A4 ark op i fire 10x15 cm eller mindre afhængig af hvor lille et format din printer kan håndtere.
 • Hvis du hellere vil teste med en gråkile er det muligt at printe op til 40 gange gråkile på et A4 ark ved at flytte gråkilen rundt på arket i dit billedbehandlings program til du har fundet den optimale indstilling.
 • Syntes du at X papirfabrikants icc profil ikke helt er som du gerne vil have den, så prøv om en anden fabrikants icc profil på et tilsvarende papir.Måske det virker for din printer.
 • Det optimale er selv at kunne måle og genere sin egen icc profil med f.eks. udstyr fra X-Rite. Så får du ensartet resultat, når du printer på forskellige leverandørers papirer.

Ovenstående er nogle generelle tip, men mangler der noget, uden at det bliver for langhåret, så send gerne en mail med dit forslag. På forhånd tak 🙂

PhotoKina nyheder. Wine Country Camera kommer med Blackstone ND filtrene som indskruning. Der blev vist prototype på 150x150 mm filtre og filterholder til f.eks. Nikons 14-24mm/2,8 :-)      Luk