Et par gode råd til køb af printer.

Når du skal ud og finde en ny foto printer er der her et par små generelle råd der gælder for alle inkjetprintere.

 • Vil du printe foto, skal du vælge en printer med flere end de fire grundfarver. Bliv ikke forskrækket over at printeren har 8, 10 eller 12 farver. Det gør kun dine billeder flottere og der bruges stadig ca. 1 ml. blæk på et A4 ark  fordelt på alle farver.
  OBS. Nogle Epson printere har ikke mat sort blæk, hvilket udelukker print på mat papir!
 • Vælg en printer der har separate farvepatroner, så du ikke smider en halv fyldt kombipatron ud.
 • Se om der til din drømmeprinter er icc profiler fra andre papirfabrikanter for der findes en stor og spændende verden af papirer uden for Canon og Epson’s univers.
 • Se hvad blækket koster pr. ml. I længden kan det måske betale sig at købe en dyrere printer, hvor ml. prisen er lavere.
  Se eksemplet længere nede. Som bonus får du mulighed for at printe på et større papirformat.
 • Hvis du vil printe med billigt uoriginalt billigt blæk, skal du ikke regne med at lysægtheden svarer til originalt blæk. Måske du får problemer med nogle papiroverflader – typisk blankt papir – hvor nogle farver ikke vil tørre. Og selv om du bruger Epson papir til din Epson printer så forvent ikke at uoriginalt blæk harmonerer med Epson’s papirer og indstillinger.
  Når det er skrevet skal det retfærdigvis siges, at der er forskel på kvaliteten af uoriginalt blæk. Der bliver fremstillet 3. parts blæk af høj klasse, men langt de fleste er billige og bedst til at gi’ kulør på festsange. 😉

Lidt at tænk over.

Om dit papir koster 2 eller 20 kr. pr. ark ændre det ikke udgiften til blæk.
Så er der nogen fornuft i at printe på “billigt” papir med “dyrt” blæk?

For 1.000,- kr. blæk kan du printe…

235 ark A4

Epson SC800
Kr. 380,- pr. 80 ml. patron
4,30 pr. A4

135 ark A4

på Epson SC600
Kr. 220,- pr. 26 ml. patron
7,50 pr. A4

60 ark A4

på Epson XP-900
Kr. 120,- pr. 6,4 ml. patron
17,- pr. A4

Et lille regnestykker. Efter ca. 1250 A4 print er det billigere at printe på Epson SC800 end Epson SC600 foruden den store fordel ved at kunne printe A2, 40x60 cm eller 40x100 cm print.

Blækpriser m. moms.
Januar 2017.

Canon eller Epson. Hvilken printer er bedst?

Reklamefotograf Jesper Iversen (QM, QEP og kåret til året reklamefotograf 2018 i Dansk Fotografisk Forening) har skrevet nogle generelle betragtninger i forhold til valg af Canon eller Epson printer med udgangspunkt i Canon Pro-1000 og Epson SC-P800.

“Epson printere har en kanal til  fotosort og matsort. Skal du skifte fra fotosort til matsort skal printeren lave en lille renseprocedure der koster 3 ml blæk fra fotosort til matsort og 4 ml. den anden vej. Så skifter du tit mellem mat og blankt papir, kommer skiftet til at koste blæk.

Canon printere har kanal til hver sort – altså du skal kun gi’ printeren besked om papirtype, så vælger den den rigtige sort.

Canon Pro 1000 har en klar blæk Croma Optimiser – CO – som den er rigtig glad for at bruge på blanke og semimatte papirer (satin, pearl og lustre). Det er Canon printeren nød at til at bruge, da der er forskel i glosegenskaberne på speciel sort og mat sort blæk, som Canon Pro 1000 også bruger på blanke og semiglos papirer for at få dem dybsort.
Hvis den ikke bruger CO på matsort blæk er der glansforskel i tonerne i sort blæk. Det er ikke bronzing, men ligner.

Forskel på foto- og matsort blæk? Fotosort trænger igennem papirets øverste microporøse lag, blank og semimatte papirer er coatet med.
Det kan matsort ikke. På mat papir har det ingen betydning, men på blank og semimat papir, lægger matsort blæk sig oven på papiret og det giver en glansforskel.

Til gengæld er Epson’s blæk sorte blæk bedre til blank og semimatte, lige på nær, når du har nogle højlys i billedet der ikke får blæk. Det kan gi’ en ghost effekt, men der er forskel på forskellige papirtyper/fabrikater fra printet til ikke printet område. Fidusen er at sænke højlys til der kommer lidt lys sort blæk på højlys området.

Det har Canon taget højde for med Croma Optimizer, men på bekostning af at CO tager toppen af glansen/spil i “blankhed” på papiret enten partielt eller over hele arket, afhængig af indstilling.

Så er der forskellen på de to printhoved teknologier. Nogen siger at det er en fordel at du kan skifte printhovedet på Canon.
Det er du nød til, da Canons printhovedteknologi har en kortere levetid end Epson, der “kan ” holde printeres levetid – hvad den så end er.
Jeg har selv haft Epson 17″ og 44″ printere der har printet rigtig meget i 10 år, før de ikke kunne mere.

Fælles for begge printhovedteknologier er at de kan stoppe i dyserne, hvis de ikke bliver brugt.

Når en printer bruges dagligt er der selvfølgelig mindre bøvl med stoppede dyser – selv på en Epson. Men min egen erfaring med Epson printere i 20 år er, at det er en god ting at lave dysecheck ved dagens start og specielt inden større print.

Canon laver sjældent dysefejl, men bruger en del blæk på at vedligeholde dyserne. Hvis man tænker at det hjælper at slukke for strømmen til Canon printeren, så bruger den bare meget tid på at rense dyser, når den bliver tændt.
Er en Canon Pro-1000 tændt 24/7 vil den for hver 60 timer køre en lille dyserens med mindre du inden de 60 timer, når at lave et dysecheck eller et lille print.

Generelt er det bedst at have strøm på printeren 24/7 ellers bruger den mere blæk, når den tændes.

Indstilling af papirformater. Canon kan godt være lidt drillesyg med hensyn til valg af papirformater. Nogle større ark af vise papirtyper kan du ikke printe til kant, men får en 25mm hvid kant inde i top og bund. På det punkt er Epson meget bedre. 

Blæk. Hvis du sammenligner blæk priser på de to printere er Canon billigere pr. ml., men om Canon’en er billigere i længden, når de er berømte for at bruge meget blæk til vedligeholdelse af dyser, tror jeg ikke. Til gengæld vil du sjældent opleve stoppede dyser på en Canon Pro-1000.
Til forskel til Epson SC-P800 har Canon Pro-1000 et internt blæk reservoir, så når printeren melder tom patron og ikke vil printere mere, så er den tom.
Det er en Epson farvepatron ikke. Regn med at et sted mellem 5-15% er tilbage i patronen, selv om printeren har “regnet” sig frem til at den er tom.
Epson er dog flinke og kommer lidt mere blæk i patronen end oplyst.

På Epson SC-P800 kan der monteres holder, så du kan printe på 17″ rulle. Men du skal selv skære papiret af efter hvert ark.
Der kan Canon ikke være med. Den kan printe A2 og faktisk også en 40x60 cm, hvis du har en 17″ papirrulle og selv skærer et ark ud der lægges i printeren.

Hvis du går ind og søger på test af de to printere, er det vigtigt at du læser den nyeste, da Canon Pro 1000 er blevet forbedret med hensyn til forbrug af CO, ved de seneste firmware opdateringer.

PS. For dig der har en Canon Pro 1000 printer er der i fb gruppen Canon Pro 1000 lagt et dokument ud der ud over forståelse for brug af CO også viser brugen mængden af CO ved forskellige Canon papirer typer.”

Opdateret marts 2019

Når du har købt printer og skal teste papir er her et par fif.

 • Skær et A4 ark op i fire 10x15 cm eller mindre afhængig af hvor lille et format din printer kan håndtere.
 • Hvis du hellere vil teste med en gråkile er det muligt at printe op til 40 gange gråkile på et A4 ark ved at flytte gråkilen rundt på arket i dit billedbehandlings program til du har fundet den optimale indstilling.
 • Printer du meget A3+ kan du med fordel købe en æske A4 ark til test. M² priser på A4 er for de fleste papirer billigere end A3+.
 • Syntes du at X papirfabrikants icc profil ikke helt er som du gerne vil have den, så prøv om en anden fabrikants icc profil på et tilsvarende papir. Måske det virker for din printer.
 • Det optimale er selv at kunne måle og genere sin egen icc profil med f.eks. udstyr fra X-Rite. Så får du ensartet resultat, når du printer på forskellige leverandørers papirer.

Ovenstående er nogle generelle tip, men mangler der noget, uden at det bliver for langhåret, så send gerne en mail med dit forslag. På forhånd tak 🙂